Kategória AOC, resp AOP (môžu sa používať obe označenia) je takzvanou "kráľovskou kategóriou" medzi francúzskymi vínami. Označenie znamená že vína sú vyrábané v ‚‚oblasti chráneného pôvodu” za prísne stanovených parametroch. Radia sa sem tie najkvalitnejšie vína nad ktorými sú už len prémiové kategórie Cru, Grand Cru alebo archívne vína. Prísne pravidlá obsahujú pôvod, množstvo produkcie na hektár, odrodu, spôsob pestovania vínnej révy, techniku spracovania a množstvo ďalších podmienok.
Odrody: Merlot, Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon
Vzhľad: Farba vína pripomína kvet ruže, je žiarivá, iskrivá, má vysoký lesk a bohatú viskozitu.
Vôňa: Priamy aromatický výraz je čistý, subtílny a otvorený. Je zostavený z fermentačnej vône a z tónov ovocia (jahoda) a sušeného kvetu ruže.
Chuť: V ústach je víno nežné, delikátne až hebké, svieže a je dokonale vyvážené. Ústna aróma pripomína ľahko dozrievajúcu ostružinu a plod bazy.
Záver: Víno vychutnávajte pri teplote 9–11°C. Sprevádza jemné údeniny, grilované mäso, hydinu a polotvrdý syr.
Obsah alkoholu 12,5%