Kategória AOC, resp AOP (môžu sa používať obe označenia) je takzvanou "kráľovskou kategóriou" medzi francúzskymi vínami. Označenie znamená že vína sú vyrábané v ‚‚oblasti chráneného pôvodu” za prísne stanovených parametroch. Radia sa sem tie najkvalitnejšie vína nad ktorými sú už len prémiové kategórie Cru, Grand Cru alebo archívne vína. Prísne pravidlá obsahujú pôvod, množstvo produkcie na hektár, odrodu, spôsob pestovania vínnej révy, techniku spracovania a množstvo ďalších podmienok.
Odrody: Merlot, Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc
Vzhľad: Žiarivá, rubínová farba vína sa pýši elegantným, fialkastým odtieňom. Lesk je vysoký a viskozita je bohatá.
Vôňa: Priamy aromatický výraz je čistý, elegantný a otvorený. Je zostavený z tónov plodu čiernych ríbezlí, čučoriedky a píniovej kôry, doprevádzané notou vanilky, obohatené o elegantný tón kvetu červenej ruže.
Chuť: V ústach je výraz vína harmonický, pevné triesloviny sú ušľachtilé a tvoria presnú kostru vína. Konečný pocit v ústach je príjemne svieži, ústna aróma má ovocný charakter tmavého kôstkovitého ovocia a ostružiny.
Záver: Víno vychutnávajte pri teplote 15–17°C. Príjemne sprevádza hydinu a biele mäso aj so smotanovou omáčkou, alebo grilované hovädzie a jahňacie mäso bez omáčky.
Obsah alkoholu 12,5%