Montmarket
Crémant de Bourgogne Réserve brut, 0.375l

Šumivé víno biele suché, obsah alkoholu 12%.

Crémant de Bourgogne Réserve brut od Bailly Lapierre inšpiruje svojou žiarivou, svetlozlatou farbou a jemným, vytrvalým perlage. Vo vôni sa rozvíjajú zvodné arómy zrelých jabĺk, hrušiek a jemné citrusové tóny, zatiaľ čo jemné náznaky čerstvých a pražených mandlí, podčiarkujú komplexnosť vína. Na podnebí je tento crémant svieži a živý, sprevádzaný vyváženou kyslosťou a elegantnou mineralitou, ktorá má za následok dlhý, harmonický záver.

Hrozno pre Crémant de Bourgogne Réserve brut Baillyho Lapierra pochádza zo starostlivo vybraných viníc v srdci Burgundska. Vinič rastie vo vápenatej pôde typickej pre tento región, ktorá dodáva vínu nezameniteľnú mineralitu. Zber sa vykonáva ručne, aby sa zabezpečilo, že sa vyberie iba to najlepšie hrozno. Po mäkkom lisovaní sa hrozno podrobí tradičnej vinifikácii, počas ktorej vo fľaši prebieha druhé kvasenie. Následné zrenie na kaloch počas niekoľkých mesiacov zaisťuje jemné perlage a dodáva crémantu krémovosť a štruktúru.

Tento Crémant je všestranným spoločníkom na mnoho príležitostí. Dokonale ladí s rafinovanými predjedlami, ako sú čerstvé ustrice, ceviche alebo tanier jemných syrových variácií. Svoje výhody odhaľuje aj pri ľahkých jedlách, ako sú jedlá z hydiny alebo rýb. Vychutnajte si tento crémant s ovocnými dezertmi alebo jednoducho ako elegantný aperitív – slávnostné chvíle zažiaria v každom pohári.

Crémant je francúzske šumivé víno, ktoré prechádza rovnakým výrobným procesom ako šampanské nazývaným "methode traditionelle". Je to proces, pri ktorom dochádza k sekundárnemu kvaseniu vo fľaši, a nie vo veľkej kadi alebo nádrži z nehrdzavejúcej ocele, ako je to napr. pri talianskom Proseccu. Proces sekundárnej fermentácie dodáva Crémantu jeho charakter, vytvára bohatú textúru a stáva sa krémovejším.

Šampanské bude vždy kráľom sektu, Crémant sa však pomaly stáva čoraz populárnejším, pretože spotrebitelia ho považujú za podobný šampanskému v štýle aj kvalite, ale za polovičnú cenu.

Aké sú teda rozdiely medzi Šampanským a Crémantom?

Názov Šampanské môže používať iba šumivé víno ktoré sa vyrába vo vinárskej oblasti Champagne. Vyrába z odrôd hrozna Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Región Champagne pokrýva 130 štvorcových míľ a zahŕňa 5.000 výrobcov šampanského v 5 rôznych oblastiach.

Crémant sa vyrába v ôsmych regiónoch Francúzska. Predpisy týkajúce sa výroby Crémantu umožňujú vinárom používať širšiu škálu hrozna a na jeho výrobu sa používajú odrody ktoré sú synonymom daného regiónu.

 
Táto stránka používa súbory cookies, ktoré nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookies.