Montmarket
SEL FLEUR DE SEL DE GUERANDE 125 GR

Fleur de Sel - soľný kvet je originálna francúzska morská soľ ručne zbieraná z hladiny mora z jednej z nájznámejších oblasti na výrobu soli - Guerande. Fleur de Sel tvoria jemné kryštáliky, ktoré majú jedinečnú vlhkosť, chrumkavosť a výnimočnú chuť a ktoré sa pomaly topia na jazyku. Slúži výlučne ako konečná soľ na solenie hotových jedál na tanieri, soliť ňou pri varení by sa považovalo za hriech. Najlepšie steaky si bez Fleur de Sel len ťažko predstaviť.

Papierová dóza 125g      Zloženie: 100% morská soľ    Skladujte v suchu.  Vyrobené vo Francúzsku.  

Francúzsky duel - súboj dvoch najlepších. Ktorá je lepšia? Tá z Guérande (čítaj giro:nd) z Bretónska, alebo z Camargue (čítaj kama:rk) z Provensálska?

Hrubá a mokrá, taká je fleur de sel de Guérande, ktorá si zachováva svoju ostrú štruktúru lepšie ako ostatné soli. Okrem grilovaných jedál a šalátov sa v Bretónsku používa aj na regionálnou špecialitu, pohánkové palacinky, známe ako "galety".

O niečo suchšia a jemnejšia ako soľ z Guérande, fleur de sel de Camargue pochádza Provensálska, z ústia rieky Rhône na pobreží Stredozemného mora. Funguje krásne ako konečná soľ na najrôznejších jedlách - od grilovaných rýb a zeleniny, cez paštéty a foie gras, až po kvalitné steaky.

Ako jednoduché predjedlo skúste trochu posypať bagetku s maslom, alebo servírovať malú misku spolu s chlebom a olivovým olejom.

Dnes sa často spomína Maldónska soľ ako lacnejšia alternatíva Fleur de sel. Odborníci na soli a koreniny (spiceography.com) spravili porovnanie oboch solí. Ako sa teda Fleur de sel líši od Maldónskej soli?

Fleur de sel sa zbiera ručne a prechádza relatívne malým spracovaním. Tvorí kôrku na vrchu soľných "panvíc", ktorú pracovníci ručne zbierajú pomocou nástroja podobného hrabliam. V dôsledku toho si Fleur de sel zachováva väčší obsah minerálov v porovnaní so soľou Maldon. Proces zberu morskej soli Maldon zahŕňa priemyselnejší proces, pri ktorom sa soľ filtruje a varí.

Hlavným predajným ťahákom Fleur de sel je jej chuť, ktorá je výrazná a oceánska. Kľúčom k tomu, čo ju odlišuje od Maldónskej soli (a od väčšiny ostatných solí), je jej optimálna vlhkosť, ktorá spôsobuje, že jej vločky sa držia pohromade a chránia ju pred rozpustením okamžite na jazyku, takže jej chuť nezmizne okamžite. Pre porovnanie, Maldónske soľné vločky sú suché a majú kratšiu životnosť, pokiaľ ide o to, ako dlho chutia.

Ďalším dôležitým rozdielom je cena. Originálna francúzska Fleur de sel sídli na vrchole trhu, dlhodobá tradícia, ručný zber a exkluzivita oblastí spracovania znamenajú, že sa predáva za výrazne vyššie ceny ako maldónska soľ. Výnimkou nie je dvoj až trojnásobná cena v porovnaní s maldónskou soľou.Treba mať pritom na pamäti, že maldónska soľ nie je lacná a môže byť klasifikovaná ako vysoko kvalitná soľ sama o sebe.

 
Táto stránka používa súbory cookies, ktoré nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookies.