Montmarket
Šumivé suché víno, obsah alkoholu 12%, s apeláciou Crémant de Bordeaux.

Crémant je francúzske šumivé víno, ktoré prechádza rovnakým výrobným procesom ako šampanské nazývaným "methode traditionelle". Je to proces, pri ktorom dochádza k sekundárnemu kvaseniu vo fľaši, a nie vo veľkej kadi alebo nádrži z nehrdzavejúcej ocele, ako je to napr. pri talianskom Proseccu. Proces sekundárnej fermentácie dodáva Crémantu jeho charakter, vytvára bohatú textúru a stáva sa krémovejším.

Crémant de Bordeaux Perle de Seguin sa vyrába z ručne zbieraného hrozna a pred exportovaním dozrieva 9 mesiacov. Je zmesou odrôd: 40 % Sémillon, 30 % Sauvignon Blanc, 30 % Sauvignon Gris, ročník 2018.

Poznámky k ochutnávke: veľmi pekná bledozlatá farba, živé a nervózne bublinky. V nose vôňa bielych kvetov, citrusov a briošky. Silné a elegantné, s pretrvávajúcou dochuťou.

Šampanské bude vždy kráľom sektu, Crémant sa však pomaly stáva čoraz populárnejším, pretože spotrebitelia ho považujú za podobný šampanskému v štýle aj kvalite, ale za polovičnú cenu.

Aké sú teda rozdiely medzi Šampanským a Crémantom?

Názov Šampanské môže používať iba šumivé víno ktoré sa vyrába vo vinárskej oblasti Champagne. Vyrába z odrôd hrozna Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Región Champagne pokrýva 130 štvorcových míľ a zahŕňa 5.000 výrobcov šampanského v 5 rôznych oblastiach.

Crémant sa vyrába v ôsmych regiónoch Francúzska. Predpisy týkajúce sa výroby Crémantu umožňujú vinárom používať širšiu škálu hrozna a na jeho výrobu sa používajú odrody ktoré sú synonymom daného regiónu.

 
Táto stránka používa súbory cookies, ktoré nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookies.